Zonnepanelen opbrengst
Verbouwen & Verhuizen,  Woontrends

Zo bereken je de opbrengst van zonnepanelen

Open een willekeurig blog over duurzaamheid (of over het besparen op je energierekening) en je wordt overladen met informatie over zonnepanelen. De investering in zonnepanelen zou zich na enkele jaren namelijk al hebben terugverdiend en vanaf dat moment kun je de vruchten plukken van jouw investering. Maar hoe berekenen ze dat eigenlijk?

De opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van je zonnepanelen installatie kun je eenvoudig berekenen door middel van de volgende formule.

Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst in kWh

Het totale vermogen in Wattpiek is het vermogen van je zonnepaneel. In de meeste gevallen gaat het om een zonnepaneel van 325Wp. De instralingsfactor hangt af van een aantal factoren. In Nederland is het gemiddelde 85%. Dat betekent dat één zonnepaneel 276 kWh per jaar oplevert.

Zoveel zonnepanelen heb je nodig?

Een van de redenen waarom mensen investeren in zonnepanelen is omdat ze willen besparen op hun energierekening. Hoe meer zonnepanelen, hoe beter, omdat je daarmee een groter deel van je verbruik opwekt.

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt jaarlijks 3400kWh. Dat staat gelijk aan 13 zonnepanelen. Een zonnepanelen installatie met 13 panelen wekt voldoende energie op om het totale verbruik per jaar te compenseren. Bekijk jouw totale verbruik van de afgelopen twee jaar en deel dit door 276kWh. Zo zie je direct hoeveel zonnepanelen zorgen voor een blanco energierekening 😉

De terugverdientijd van jouw installatie

Een zonnepanelen installatie van zo’n 10 panelen gaat 25 jaar mee. De omvormer die je in je meterkast plaatst, gaat de helft van deze tijd mee. Na 12 à 13 jaar moet je deze omvormer vervangen. De kosten hiervoor zijn €1.000. De zonnepanelen kosten je circa €6.000. Onder aan de streep betaal je dus €7.000 voor een installatie. Hoe weet je dat je die eruit gaat halen?

Voor een kW betaalt men in Nederland ongeveer 22 cent. Als je elk jaar 2760kWh opbrengt met jouw zonnepanelen installatie, bespaart dat je €607,20. Om je investering terug te verdienen, heb je 11,5 jaar nodig. Na 12 jaar kun je dus de vruchten plukken van jouw installatie en krijg je letterlijk gratis stroom van moeder natuur.

Is het voor mij relevant als ik binnenkort wil verhuizen? Dat ligt eraan. Ben je van plan om binnen nu en 4 jaar te verhuizen? Dan is een zonnepanelen installatie voor nu niet relevant genoeg. Zonnepanelen zorgen ervoor dat je woning meer waard wordt, maar niet genoeg om winst te maken op jouw zonnepanelen installatie. Bereken daarom altijd eerst hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je verbruik zelf op te wekken en reken uit hoeveel je per jaar bespaart op je energierekening. Ben je van plan om binnen die terugverdientijd te verhuizen? Bespreek dan met je adviseur of het de moeite waard is. De adviseurs van Zonduurzaam.nl helpen je daar graag bij!