botanisch wonen
Interieur,  Woontrends

Wooninspiratie opdoen: Botanisch wonen

Zeg je botanisch wonen, dan zeg je: groen, planten, natuurlijke materialen, rust en gezelligheid. Klinkt dat niet als een droom?! In tegenstelling tot het Scandinavische interieur en industriële interieur is deze woonstijl nog niet heel populair. Maar na dit artikel gaat daar zeker weten verandering in komen! Tijd voor wat inspiratie!

Kom tot rust in de natuur

Is het je nooit opgevallen hoe rustig je kan worden van bepaalde kleuren? Tranquil Dawn – Flexa kleur van 2020 – is daar een goed voorbeeld van. Maar ook diepgroene kleuren doen het heel goed. En laat dat nou net de basis zijn voor het botanische interieur.

botanisch wonen

Bij deze woontrend draait het om natuurlijke kleuren en materialen. Groen doet het daarin heel goed, maar ook zandtinten en beige komen vaak terug in deze woonstijl. En met bamboe (leuk als plant of misschien zelfs bamboe jaloezieën), hout en kurk kan je een tof contrast toevoegen. Net als op de foto hierboven!

Planten: stijlvol én functioneel!

Zeg je ‘botanisch’, dan zeg je ook ‘planten’. Planten horen gewoon bij deze woontrend. En planten zijn niet alleen heel stijlvol, maar zijn ook nog functioneel. Planten zuiveren de lucht, waardoor er meer zuurstof is in de ruimte. Zorg wel dat je ze goed blijft verzorgen. Niet iedereen heeft namelijk groene vingers..

Wat we veel terug zien, is dat planten in rieten plantenbakken en terracotta bakjes worden gepot. Stijlvol én je zorgt voor een leuk contrast. Op Pinterest vind je vast genoeg inspiratie voor leuke plantenbakken en potten!

Welcome to the jungle

Het is best een gewaagde woontrend. Maar zodra je de kleuren goed weet te combineren en zorgt voor een rustig geheel, komt je woonkamer er niet uit te zien als een verwilderde jungle. Om jou te behoeden voor deze fout hebben we wat tips opgesteld:

  • Werk met koele basiskleuren, zoals een koele groentint en eventueel in combinatie met grijs.
  • Bekijk verschillende typen hout. Warme houten meubels zijn mooi, maar kunnen al snel erg aanwezig zijn. Kies voor een lichte houtkleur of juist een houten meubel met koele gloed. Dat is niet alleen heel mooi in combinatie met je koele basis, maar is ook nog eens erg luxe.
  • Voeg warmte toe met kussens, kleedjes, leuke wandkleden en planten.