Heb je ooit gehoord van Kon Mari? Nee, nog niet? Oke, dan gaan wij daar eens flink verandering in brengen. Want met de Kon Mari techniek ga jij je huis (en je leven) weer helemaal op orde krijgen. In dit blog delen we wat deze techniek inhoudt en hoe jij hiermee aan de slag kan gaan!
Wat betekent de KonMari methode?
De Kon Mari methode is bedacht door Marie Kondo, een dame die zich specialiseert in het effectief opruimen en het bewaren van rust in huis. En geloof ons: daar verlang je meer naar dan je zou denken.
De Kon Mari methode is een manier waarbij je je spullen per categorie opruimt. Je begint met je kleding, vervolgens ga je naar boeken, sieraden en andere niet-zakelijke papieren (uit de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de woonkamer en badkamer). Hierna ruim je de ‘komono’ (ofwel: het overige) op. Als laatste onderdeel ga je aan de slag met emotionele dingen, zoals foto’s of aandenken aan een persoon of tijd.
Zo ga je aan de slag
Het fijne aan de KonMari methode is dat je per categorie werkt en dus niét per kamer. Je zou denken dat je al je kleding in de kledingkast hebt liggen, maar dat is toch niet helemaal waar. Je jassen hangen aan de kapstop, je schoenen in een schoenenrek, je vakantiekleding in koffers en soms heb je ook nog kleding in opbergdozen op zolder staan. Doordat je per categorie gaat opruimen, merk je hoeveel spullen je eigenlijk hebt. En hoeveel je daar eigenlijk niet van gebruikt.
Je pakt elk item apart op en je gaat bij jezelf na ‘does it spark joy‘ ofwel: word ik er blij van? Is dat het geval? Dan vouw je het volgens de KonMari methode op. Word je er niet vrolijk (meer) van? Dan is het tijd om het item te bedanken en het weg te geven, weg te gooien of te verkopen.
Marie Kondo serie op Netflix
Marie Kondo heeft al een aantal boeken uitgebracht waarin ze meer verteld over haar opruimmethode. Onlangs heeft ze ook een eigen Netflix serie gelanceerd. Hierbij zie je in een aantal afleveringen hoe mensen dit proces samen met Marie Kondo aangaan en kan je ook zelf wijze lessen opdoen die je weer mee kan nemen in jouw proces. Zo zorg je ervoor dat jouw huis niet langer meer een zooitje is, maar echt een opgeruimde en vooral ook fijne en rustige plek wordt.