Opstalverzekering vergelijken
Interieur,  Verbouwen & Verhuizen

Kies de juiste opstalverzekering door te vergelijken

Een opstalverzekering wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. Hierbij is de woning tegen brandschade, waterschade (door bijvoorbeeld storm en lekkage) en inbraak verzekerd plus bijgebouwen op het erf en rondom de woning. De opstal niet te verwarren met inboedel waarbij alleen de spullen zijn verzekerd die in het huis staan. Bij een opstalverzekering wordt de premie onder andere bepaald aan het hand van het soort pand wat wordt verzekerd. Een huis met een rieten dak loopt bijvoorbeeld meer risico voor brandschade dan een huis met dakpannen. Aan de hand daarvan bepaald de verzekeraar het gedekte risico. Ook maakt de verzekeraar bijvoorbeeld onderscheidt tussen een plat en niet plat dak en het materiaal van de gehele woning. Glas kan bijvoorbeeld worden meeverzekerd in de premie. Ook de fundering die standaard niet is verzekerd kan worden meeverzekerd. Bij een ontploffing door een CV-ketel bijvoorbeeld kan ook de fundering beschadigd raken. De opstalverzekering vormt dus een geheel van de woning of pand inclusief onderdelen die soms extra meeverzekerd moeten worden.

Vergelijk opstalverzekeringen: Waar moet je op letten?

Verschillende verzekeraars die een opstalverzekering aanbieden geven dekking onder bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden zijn opgenomen in de polis. Er wordt gekeken naar aspecten van de woning en de persoonlijke situatie. En opstalverzekering moet bij je persoonlijke situatie passen. Er zijn verschillende verzekeraars waarbij de ene hogere eisen stelt aan de opstal dan de andere. Ook belangrijk is om goed te kijken wat er wel en niet vergoed wordt en welke dekking passend is. Bijvoorbeeld een all-risk of (extra) uitgebreide dekking maakt een groot verschil. Ook de premies verschillen per verzekeraar. 

Je kunt een opstalverzekering vergelijken op maat waarbij je snel de geschikte verzekering vind door resultaten te filteren. Totaalbesparen.com is één van de vele vergelijkingssites waar je deze verzekering kunt vergelijken. Een opstalverzekering is niet verplicht maar kan wel aan te raden zijn. Kosten bij schade kunnen extreem hoog oplopen en dan geeft een opstalverzekering zekerheid. Een uitgebreide dekking geeft ook een uitkering bij stormschade met windkracht 7 of hoger, vandalisme, poging tot inbraak, explosies, diefstal en neergestorte vliegtuigen. Vooral aan de kustplaatsen kan het soms windkracht 7 worden en dan kunnen er makkelijk bomen omvallen of onderdelen van het dak vliegen bijvoorbeeld. Het is wel zo dat er soms niet of gedeeltelijk wordt uitgekeerd als de schade mede te danken is aan achterstallig onderhoud van de woning. 

Extra uitgebreide dekking

Een extra uitgebreide dekking geeft naast eerder genoemde dekking onder andere dekking voor schade door neerslag die de woning binnendringt. Maar ook schade die is ontstaan aan een waterleiding, en schade door werkzaamheden voor het opsporen van een waterleiding voor lekkage en schoei schade bijvoorbeeld. De All Risk dekking dekt eigenlijk alles. Uitgezonderd van schade door oorlog, overstroming, aardbevingen, atoomreacties, slechte fundering en glasschade. De prijs van de premie wordt bepaald door de postcode, schadeverleden en de gekozen dekking maar ook zaken als de waarde na verbouwing van de woning. Elke verzekeraar biedt andere voorwaarden zoals eerder genoemd. Je kunt vergelijken en advies inwinnen bij een verzekeringsmaatschappij voor de juiste keuze.

Inboedelverzekering

Naast de opstalverzekering is ook de inboedelverzekering een belangrijke verzekering. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar ondanks dat kiezen de meeste Nederlanders er toch voor. Heb jij nog geen inboedelverzekering? Dan kun je hier je inboedelverzekering vergelijken.