VVE
Interieur

Gemeenschappelijke ruimtes in appartementencomplexen: de ideale inrichting

Woon je in een appartementencomplex of soortgelijke complex met meerdere woningen, dan ben je waarschijnlijk lid van een vereniging van eigenaren. Een vereniging van eigenaren wordt ook wel een VvE genoemd is verantwoordelijk voor gemeenschappelijke belangen.

Dit betekent dat de VvE zich bijvoorbeeld bezighoudt met administratieve zaken, schoonmaak (al dan niet door een schoonmaakbedrijf), financiële zaken en onderhoud.

Een belangrijk onderdeel is bovendien de inrichting van gemeenschappelijke ruimtes. Denk hierbij aan de ingang, hal en soms een gemeenschappelijk terras of gemeenschappelijke zitruimte. Met name bij renovatie of onderhoud moeten keuzes gemaakt worden die niet altijd eenvoudig zijn, omdat het merendeel van de leden het eens moet zijn met deze beslissing.

Gemeenschappelijke ruimtes: de afwegingen

Bij een gemeenschappelijke ruimte zijn er diverse afwegingen die moeten worden meegenomen bij het besluitproces. Vanzelfsprekend moet de inrichting prettig zijn. Omdat het een onderdeel is van ieders leefruimte, is een zekere gezelligheid en huiselijkheid gewenst. 

Tegelijkertijd wordt een gemeenschappelijke ruimte veel gebruikt en moet het bekostigd worden vanuit gemeenschappelijk geld. Dit betekent dat er niet alleen zuinig moet worden uitgegeven, maar de inrichting ook duurzaam moet zijn. Veel VvE’s kampen met tekorten. Inrichting die regelmatig gerepareerd of vernieuwd moet worden zorgt voor onnodig hoge kosten.

Duurzaam en huiselijk/gezellig kunnen echter goed samengaan. Een goed voorbeeld hiervan is een gietvloer. Een gietvloer wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gegoten. De vloer hardt binnen enkele dagen uit.

Een gietvloer oogt niet alleen stijlvol, maar is ook bijzonder sterk en slijtvast. Daarbij kan gekozen worden voor verschillende samenstellingen, maar in alle gevallen gaat een gietvloer erg lang mee terwijl het onderhoud minimaal is.

Ook wat betreft zitruimte of kunst kan er gekozen worden voor materiaal dat lang meegaat en toch stijlvol oogt.Wanneer de VvE het beheer heeft uitbesteed aan een VvE beheerder kan er soms een korting verkregen worden. Veel beheerders hebben lokale contacten met bijvoorbeeld aannemers en kunnen door regelmatige afname kortingen ontvangen op installatie of het materiaal. Dit helpt om de kosten verder te drukken, zonder dat dit ten koste gaat van de uitstraling van de gemeenschappelijke ruimte.